Mrkvovo-cuketová polévka

Díky chilli to není nic chuťově unylého. 

Ingredience
  • 1 velká mrkev
  • půl malé cukety
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce pasty miso
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 1 lžíce chilli oleje nebo olivový olej a špetka mletého chilli
  • 1 lžička kokosového tuku

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji.
  2. Mrkev oškrábeme a nakrájíme, pár koleček si dáme stranou na ozdobu.
  3. Nakrájenou mrkev dáme na osmahnutou cibuli, krátce orestujeme a přidáme nakrájenou cuketu, miso pastu, zalijeme vodou a uvaříme.
  4. Rozmixujeme do hladka, přidáme kokosové mléko a necháme přejít var.
  5. Odložená kolečka mrkve opečeme na kokosovém tuku a použijeme je na ozdobu polévky na talíři, zbarveným olejem polévku pokapeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.