Mrkvovo-cuketová polévka
Díky chilli to není nic chuťově unylého.
Ingredience
- 1 velká mrkev
- půl malé cukety
- 1 malá cibule
- 1 lžíce pasty miso
- 1 šálek kokosového mléka
- 1 lžíce chilli oleje nebo olivový olej a špetka mletého chilli
- 1 lžička kokosového tuku
Postup:
- Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji.
- Mrkev oškrábeme a nakrájíme, pár koleček si dáme stranou na ozdobu.
- Nakrájenou mrkev dáme na osmahnutou cibuli, krátce orestujeme a přidáme nakrájenou cuketu, miso pastu, zalijeme vodou a uvaříme.
- Rozmixujeme do hladka, přidáme kokosové mléko a necháme přejít var.
- Odložená kolečka mrkve opečeme na kokosovém tuku a použijeme je na ozdobu polévky na talíři, zbarveným olejem polévku pokapeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.