Ze šlapání zelí si lidé v Tisé udělali tradici

Kysané zelí
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kysané zelí

250 kilo zelí ušlapali o tomto víkendu v Tisé na Ústecku. Aby přitom nebyla nuda, šlapání pojali jako společenskou akci – hrála tam hudba, lidé si pochutnávali na dobrotách se zelím a za mírný poplatek jste si mohli našlapané zelí odnést domů ve vlastním zeláku.

„Zatím je nás tu 10. Trvá to zhruba 3 až 4 hodiny, tak věřím, že lidé, i přes nepřízeň počasí, přijdou. Bývá nás tu tak 40, 50,“ říká Radim Bzura ze Spolku pro Tisou.

„Zelí se většinou šlape v kalfasu. Bývá to třeba vydlabaný dubový kmen, to by mělo tomu zelí dát ten správný říz,“ vysvětluje Jindřich Beneš.

Poměr ingrediencí na kysané zelí shrnula Pavla Benešová: „Našli jsme si u odborníků poměr – na 10 kilogramů zelí je to 200 gramů soli a 2 lžíce celého kmínu. Děláme to tak už 7 let a lidem to stále chutná.“

Lidé si sebou nosí vlastní zeláky – nádoby na zelí, ve kterých si pak našlapané zelí odnesou nechat kvasit domů.

Spustit audio

Související