Zastupitelé Rumburku rozhodli: město finančně podpoří Lužickou nemocnici

11. říjen 2019

Zastupitelé Rumburku se rozhodli dát peníze Lužické nemocnici. Ta skončila v insolvenci, když jí letos v červenci odmítlo město pokrýt loňskou ztrátu 52 milionů korun.

O peníze na provoz požádala zastupitele insolvenční správkyně, Podle ní se tak zvýší atraktivita zdravotnického zařízení pro možného budoucího kupce. Navíc by mohla uklidnit vypjatou situaci mezi zdravotnickým personálem.

„Je tady možnost otevřít to znovu a prezentovat okolí i tomu regionu, že začínáme s nulou,“ předstoupila před zastupitele insolvenční správkyně nemocnice Martina Jinochová Matyášová s požadavkem příspěvku na provoz zdravotnického zařízení.

Vysvětlila, na co peníze potřebuje: „Jsou to výdaje na správu podniku. V tuto chvíli potřebuji pokrýt náklady na mzdy, necháme opravit přípojku, budeme mít klid na zajištění všech revizí.

Město dá nemocnici 7 milionů korun

Zastupitelé debatovali nejprve o možnosti poslat do nemocnice dvouměsíční finanční dar, tedy 3 miliony korun, který by pokryl požadavky správkyně do zasednutí věřitelského výboru. Nakonec ale odsouhlasili víc.

„Schválili jsme podporu nemocnice do doby rozhodnutí věřitelského výboru. Jde o částku 7 milionů korun,“ potvrdil starosta Lumír Kus z hnutí ANO.

Věřitelé nemocnice se mohou o své pohledávky přihlásit do pondělí 14. října, sejdou se pak na společné schůzi 20. listopadu a ustanoví věřitelský výbor, který by měl rozhodnout o způsobu řešení úpadku nemocnice.

Podle insolvenční správkyně jsou dvě možnosti – reorganizace, nebo konkurz zdravotnického zařízení.

Spustit audio

Související