Lidé ze Šluknovského výběžku budou moci jezdit do nemocnic v sousedním Sasku

28. srpen 2019 13:45

Lidé ze Šluknovského výběžku budou zřejmě moci dojíždět za ošetřením a léčením i do nemocnic v sousedním Německu. Vyplývá to z dohody mezi Českem a Saskem, kterou dnes podepsali ministři obou států v Dolní Poustevně na Děčínsku. Jde o reakci na problémy nemocnice v Rumburku, která je v insolvenci.

České pojišťovny teď mají vyřešit, jak budou péči poskytnutou v Německu hradit. Pro pacienty má být bezplatná.

„podle evropské legislativy je hrazená tzv. neodkladná' péče, my ale počítáme s tím, že bude využívaná právě i ta ‚odkladná', tedy plánovaná, která není akutní,“ zmínil po podpisu společného memoranda se saskou ministryní Barbarou Klepch ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

Barbara Klepch a Adam Vojtěch při podpisu memoranda

Na základě této dohody tak vznikne komise, která určí, jaké zákroky budou české pojišťovny hradit pacientům v německých nemocnicích. Vyřešit se musí i hrazení tzv. „neodkladné péče“.

„Financování ještě není úplně dořešeno, bude se to ale řešit s českými zdravotními pojišťovnami,“ potvrdil jednatel nemocnice v saském Sebnitz Patrick Hilbrenner.

Jaké zákroky budou pojišťovny hradit, to má být jasné do několika týdnů.

„První výsledky budeme mít v řádu několika týdnů, tedy v řádu měsíce či dvou,“ vysvětlil náměstek ředitele VZP David Šmehlík.

Některé pojišťovny už péči pojištěncům za hranicemi hradí

„Každý pojištěnec, který je pojištěn u naší zdravotní pojišťovny a požádá o souhlas s vycestováním, tento souhlas obdrží na dobu půl roku. Vždy po půl roce se bude tento souhlas automaticky obnovovat. Souhlas se vztahu jak na lůžkovou, tak na ambulantní péči,“ doplnil Václav Janalík z RBP zdravotní pojišťovny.

Společné česko-saské memorandum je reakcí na problémy nemocnice v Rumburku, která je v insolvenci. Podle komunistického náměstka ústeckého hejtmana Stanislava Rybáka ale není memorandum řešením zajištění péče ve výběžku.

„To, že bude mít náš občan možnost se vyšetřit v Německu je pro lidi, kteří jsou z Rumburku nebo Varnsdorfu, dost daleko. Takže to není rozhodně možné pokládat za konec našich snah o zdravotní péči ve Šluknovském výběžku,“ konstatoval Rybák.

To potvrdil i David Šmehlík z VZP, která Lužické nemocnici dál proplácí poskytnutou péči.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související