Město Rumburk nesouhlasí s návrhem smlouvy na převzetí tamní nemocnice Krajskou zdravotní

2. srpen 2019 15:03

Návrh smlouvy od Krajské zdravotní na převzetí Lužické nemocnice město Rumburk odmítlo. Českému rozhlasu to potvrdil starosta města Lumír Kus z hnutí ANO. Městská společnost je kvůli dluhům v insolvenci a hrozí omezením péče. Ve spádové oblasti Šluknovského výběžku přitom žije na 55 000 lidí.

Podle vyjádření starosty Rumburku Lumíra Kuse v návrhu smlouvy od Krajské zdravotní například chybí garance zajištění péče ve Šluknovském výběžku.

„Návrh smlouvy o smlouvě budoucí nezahrnuje žádné garance ze strany Krajské zdravotní na udržitelnost zdravotní péče ve Šluknovském výběžku. Je tam lehce zmíněn rozsah, nicméně časově tam není určeno, jak dlouho,“ komentuje návrh smlouvy Kus.

Společnost Krajská zdravotní už avizovala, že chce nemocnici provozovat hlavně o obory tzv. „vnitřního lékařství“, tedy internu a chirurgii. V Rumburku mají být i dál ambulance, laboratoře, rentgen, a také o jednotky intenzivní péče a ošetřovatelská péče. Podle vyjádření starosty Kuse by se ale mělo omezit například dětské lůžkové oddělení.

Krajská zdravotní teď provozuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji – v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově.

Jednání mězi Rumburkem a Krajskou zdravotní by měla pokračovat

Podle starosty Kuse chce město Rumburk o převodu tamní nemocnice s Krajskou zdravotní dál jednat. Vedení Krajské zdravotní teď nechce rozhodnutí města komentovat.

O situaci v rumburské nemocnici se bude zřejmě jednat i na pondělním zasedání krajských zastupitelů. Oficiálně otázka budoucnosti Lužické nemocnice sice v programu není, na jednání chce ale přijít jak starosta Kus, tak zástupci Krajské zdravotní.

Ústecký kraj i Krajská zdravotní jsou ochotni nemocnici v Rumburku převzít. Podmínkou je ale její oddlužení. Dluhy nemocnice by měl zaplatit Rumburk.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související