Vedení Rumburku bude odpoledne jednat s právníky o návrhu Krajské zdravotní na převzetí Lužické nemocnice

29. červenec 2019 14:39

Krajská zdravotní už městu Rumburk odeslala návrh smlouvy o smlouvě budoucí na převzetí tamní Lužické nemocnice. Potvrdila to krajem zřízená firma i starosta Rumburku Lumír Kus z hnutí ANO. Rumburská nemocnice je totiž kvůli dluhům v insolvenci.

Návrh smlouvy o smlouvě budoucí chce starosta Rumburku Lumír Kus z hnutí ANO probrat s vedením města, a také s právníky. Pokud bude chtít Rumburk převést nemocnici na Krajskou zdravotní, tak bude muset uhradit ztrátu hospodaření nemocnice. Krajská zdravotní i Ústecký kraj totiž chtějí pouze oddluženou nemocnici.

Město Rumburk už ale avizovalo, že je připravené vyrovnat loňskou ztrátu, která převyšuje 50 milionů korun. Problémem bude zřejmě úhrada letošní, několikamilionové ztráty. Na to totiž nemá město peníze.

Vše teď bude záležet na tom, jak bude vedení Rumburku souhlasit s návrhem smlouvy o smlouvě budoucí. Jak řekl Českému rozhlasu starosta Lumír Kus, o výsledku dnešního jednání chce nejdřív informovat Krajskou zdravotní a vyjednávání nechce řešit přes média. Pokud ale Rumburk na převod přistoupí, tak ho budou muset schválit rumburští zastupitelé.

Pokud Krajská zdravotní získá Lužickou nemocnici, bude sdružovat už 6 nemocničních zařízení v kraji

Podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka je reálné, že by k převodu mohlo dojít na přelomu září a října.

Krajská zdravotní bude podle jejího ředitele Petra Fialy provozovat v Rumburku především obory takzvaného vnitřního lékařství – tedy internu a chirurgii.

V Rumburku mají být i ambulance, laboratoře a rentgen, a také jednotky intenzivní péče a ošetřovatelská péče.

Ve spádové oblasti Šluknovského výběžku žije na 55 000 lidí – pokud by nemocnice v Rumburku skončila, museli by dojíždět například do České Lípy nebo do Děčína.

Děčínská nemocnice je přitom jednou z pěti velkých nemocnic, které provozuje Krajská zdravotní. Pokud převezme i zařízení v Rumburku, bude vedle nemocnic v Děčíně, Ústí, Teplicích, Chomutově a v Mostě provozovat i Lužickou nemocnici.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související