O osudu rumburské nemocnice rozhodne zřejmě až insolvenční správce

6. srpen 2019

Ani po jednání ústeckého krajského zastupitelstva není jasno ohledně budoucnosti nemocnice v Rumburku na Děčínsku. Tamní zdravotnické zařízení je kvůli dluhům v insolvenci a hrozí omezení péče.

Město Rumburk a Ústecký kraj se teď přou o to, kdo může za průtahy ohledně plánovaného převzetí Lužické nemocnice Krajskou zdravotní.

„I smlouva o smlouvě budoucí k určitým věcem zavazuje. Tři právníci nám ji tak, jak je postavená, doporučili nepodepisovat. Nejsem odborník, proto se tady pod to nepodepíšu. Dám na radu,“ uvedl po jednání krajského zastupitelstva starosta Rumburku Lumír Kus z hnutí ANO.

Podle něj by za takové rozhodnutí hrozil právní postih. „Zastupitelé, kteří to schválí, mohou být trestně stíháni,“ obává se.

O budoucnosti Lužické nemocnice proto bude podle Kuse už Krajská zdravotní jednat s insolvenčním správcem.

Krajská zdravotní, jestli bude chtít pro zajištění zdravotní péče využít prostředky Lužické nemocnice, tak se bude muset domluvit s ním,“ konstatoval Kus.

Podle předsedy představenstva Krajské zdravotní Jiřího Nováka to situaci zkomplikuje: „Protože insolvenční správce musí v první řadě uspokojovat věřitele.“

Krajská zdravotní chtěla převzít část nemocnice Rumburk. Město ale odmítlo návrh smlouvy o smlouvě budoucí. Podle starosty Kuse například chyběly garance zajištění péče. S tím Krajská zdravotní nesouhlasí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související