Zastupitelé Jirkova zvažují koupi téměř 100 let staré maringotky cirkusu Kludsky

18. září 2019

Jedním ze symbolů Jirkova na Chomutovsku byl v minulosti cirkus Kludsky. Jeho zakladatelé si nechali postavit na počátku 20. století v centru města vilu. Dnes slouží jako městská knihovna a cirkusový rod v ní připomíná stálá expozice. Teď město zvažuje koupi původní, téměř 100 let staré, luxusní Kludského cirkusové maringotky. Pokud ji radnice získá, chce ji zrestaurovat a postavit do zahrady Kludského vily.

„Je přes 90 let stará, je to světový unikát. Měří téměř 10 metrů a je v ní 5 místností – koupelna, ložnice, obývák, předpokoj a kuchyň. Do toho předpokoje se vchází terasou, která je výsuvná. Ten interiér je srovnatelný například se salónním vozem prezidenta Masaryka,“ popsal maringotku historik Oblastního muzea v Chomutově Michal Bečvář, který je zároveň radní města za ODS.

Maringotka Kludsky, exteriér

Podle něj je Kludského maringotka jedinou svého druhu v Evropě. „Kludští měli v Jirkově zázemí od roku 1920. Od roku 1926 si oba bratři, Rudolf a Karel, koupili 2 tyto maringotky, které stály v zahradě u Kludského vily,“ doplnil Bečvář.

Jirkov může maringotku získat od soukromého majitele. Cena zatím známá není, čeká se na to, až maringotku ocení znalec. Už dříve ji ale její majitel Jirkovu nabízel za víc než jeden milion korun.

Podle starostky Jirkova Dariny Kováčové z hnutí ANO by město mělo maringotku koupit a zrestaurovat.

„Je to jeden ze symbolů, který by mohl posílit patriotismus k městu Jirkovu, proto si myslím, že je důležité, aby Jirkov, pokud to půjde, maringotku získal, dal jí důstojné místo i důstojnou vizáž,“ shrnula Kováčová.

Městští zastupitelé tak budou dnes jednat o tom, za jakých podmínek případný nákup maringotky uskutečnit. Jednání zastupitelstva v Jirkově začíná v 15 hodin.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související