Jirkov dá milion korun na realizaci nápadů obyvatel města

22. červenec 2019

Jirkované sobě. Tak se jmenuje první ročník tzv. „participativního rozpočtu“ v Jirkově na Chomutovsku. Lidé podali celkem 9 podnětů na to, co by se mělo ve městě zlepšit.

O vítězných návrzích pak hlasovali obyvatelé. Radnice uvolnila na jejich uskutečnění jeden milion korun.

Senioři se tak dočkají venkovní tělocvičny, po rybníku pod Červeným hrádkem bude možné plout na loďkách a ulice Jirkova budou hlídat papíroví policisté.

V pracovně starostky města se radí úředníci, vedení města i Anna Filípková, autorka vítězného návrhu na vznik malé tělocvičny pro seniory pod širým nebem. V domově pro seniory má totiž maminku a ví, že podobná věc ve městě chybí.

Radnice vybrala z 9 došlých návrhů 6, které vyhověly daným podmínkám. O tom, které nápady jsou nejlepší, hlasovalo v Jirkově více než 400 lidí.

O jaké návrhy šlo, popisuje starostka města Darina Kováčová z hnutí ANO: „Vítězným projektem je právě venkovní rehabilitační koutek pro seniory, následuje automatický externí defibrilátor, lodičky na Zámeckém rybníku, stezka bosou nohou, veřejné místo pro grilování a „policie v akci“ – to jsou tři mobilní makety policistů.“

Podle vedoucí odboru vnitřní správy radnice v Jirkově Jitky Řehákové by se většina návrhů měla realizovat ještě v letošním roce.

Do dalšího ročníku participativního rozpočtu se zase přihlásí i autorka letošního vítězného návrhu Anna Filípková: „Na Facebooku a podobně se hodně mluví o tom, co by se v Jirkově dělat mělo. Myslím si, že to má svůj přínos – ti lidi tady bydlí, já taky… Máme spoustu nápadů, které se dají realizovat.“

Příští rok budou moci lidé hlasovat nejen na internetu, ale i prostřednictvím mobilního telefonu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související