Bývalá synagoga v Jirkově se promění v kulturní centrum. Fungovat by mělo začít příští rok

23. květen 2019 11:03

Nové kulturní centrum vznikne z budovy bývalé synagogy v Jirkově na Chomutovsku. Klasicistní budova sloužila jirkovským Židům do roku 1938. Poté ji Němci využívali jako sklad.

„Dá se říct, že budova fungovala jako synagoga téměř 100 let. Židovská obec sice v Jirkově zanikla už na přelomu 19. a 20. století, Židé ale v Jirkově zůstávali. Byli sloučeni s židovskou obcí v Chomutově. Využívali ji proto především k vyučování, ale také určitě i k nějakým náboženským obřadům,“ popisuje historik Michal Bečvář.

Synagoga v Jirkově - současný stav

Po válce objekt sloužil jako sběrna surovin, a to až do roku 2016, kdy ji od soukromého majitele odkoupilo za dva miliony korun město. S rekonstrukcí chce Jirkov začít ještě letos.

„Chtěli bychom z budovy a přilehlé zahrady udělat místo pro odpočinek a relaxaci místních obyvatel. Měly by se tu odehrávat komornější koncerty, výstavy, apod.“ popisuje starostka Jirkova Darina Kováčová z hnutí ANO.

„Objekt je v poměrně dezolátním stavu. Rozhodli jsme se navíc zbourat i část stropu, takže ta rekonstrukce bude celkem náročná. Máme zpracovanou projektovou dokumentaci a rozpočet od projektanta – cena je 8,5 milionu korun včetně DPH,“ dodává jirkovský vedoucí odboru investic Milan Reiner.

Synagoga v Jirkově - nákres okolí budovy (projekt)

První kulturní program by návštěvníci bývalé synagogy mohli zhlédnout v průběhu příštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související