Zapečené krůtí plátky
Na svatbě Viléma z Rožmberka se prý spořádalo 450 krůt či krocanů, nám postačí asi půl kg masa z prsíček.
Suroviny:
500-600 g masa z krůtích prsou
1 kelímek bílého jogurtu (200 ml)
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička sójové omáčky
případně sušená bylinka podle chuti – bazalka, dobromysl...
olej
špetka soli
Postup:
- Do jogurtu vmícháme sójovou omáčku, hořčici, bylinku a malinko soli. Krůtí maso solíme opatrně, nepotřebuje mnoho soli.
- Plátky masa opláchneme, osušíme a potřeme ochuceným jogurtem, naskládáme do mísy a necháme aspoň dvě hodiny proležet v chladu.
- Pekáč vymažeme olejem, přemístíme tam maso i s marinádou a pečeme asi půl hodiny ve středně vyhřáté troubě.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.