Zapečené krůtí plátky

Na svatbě Viléma z Rožmberka se prý spořádalo 450 krůt či krocanů, nám postačí asi půl kg masa z prsíček.

Suroviny:

500-600 g masa z krůtích prsou

1 kelímek bílého jogurtu (200 ml)

1 lžička dijonské hořčice

1 lžička sójové omáčky

případně sušená bylinka podle chuti – bazalka, dobromysl...

olej

špetka soli

Postup:

  1. Do jogurtu vmícháme sójovou omáčku, hořčici, bylinku a malinko soli. Krůtí maso solíme opatrně, nepotřebuje mnoho soli.
  2. Plátky masa opláchneme, osušíme a potřeme ochuceným jogurtem, naskládáme do mísy a necháme aspoň dvě hodiny proležet v chladu.
  3. Pekáč vymažeme olejem, přemístíme tam maso i s marinádou a pečeme asi půl hodiny ve středně vyhřáté troubě.
  4. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.