Z Grosser Zschirnsteinu uvidíte Lužické hory, České Švýcarsko i České středohoří jako na dlani

20. červen 2022

Tentokrát vás pozveme k sousedům – na saskou stolovou horu Grosser Zschirnstein. Vyrazit tam můžete třebas z nádraží v Dolním Žlebu, kam dorazíte vlakovou linkou z Děčína.

Dolnožlebské nádraží je zrekonstruované. Navíc jsou tam k vidění jedinečné nádražní nosové hodiny, které vystupují ze zdi nádražní budovy jako nos. Kolik je hodin si tak z nich můžete přečíst z různých stran. Natahují se jednou denně – a to ručně.

Z nádraží zamíříte směrem na dolnoželbský přívoz, pak už stoupáte strmě nahoru po stovky let staré cestě z pískovcových kvádrů. Místy by potřebovala údržbu.

Cesta z kvádrů vede až k rozcestí U buku. Na šestikilometrové trase z Dolního Žlebu překonáte slušné převýšení. Část cesty kolem rozcestí U Buku a České brány stoupání zmírní.

Vrchol Grosser Zschirnsteinu se nachází ve výšce 520 m n. m. Jedná se o nejvyšší a nejrozsáhlejší stolovou horu Saského Švýcarska. Na hoře stojí tzv. Náglův sloup – geodetický bod, který zde byl instalován v roce 1865, kdy se provádělo zpřesnění geodetického zaměření území. Je to obdoba triangulačního bodu na Vysokém Sněžníku, ten má ale jinou podobu, protože byl vystavěn v podobě rozhledny.

O mnoha horách se říká, že je z nich jedinečný kruhový výhled. Z Grosser Zschirnsteinu je ale opravdu výjimečný. Dohlédnete z něj na vzdálená místa v Českém středohoří, Českém Švýcarsku i Lužických horách. Na vrcholu je půlkruhový ukazatel všech okolních kopců.

Zpáteční cesta do Dolního Žlebu kolem Klopotského potoka bude jistě pro mnohé turisty překvapením. Cesta z pískovcových kvádrů je totiž zcela zničena přívalovými dešti, evidentně se o ni nikdo nestará, v podstatě se jde korytem potoka.

Spustit audio

Související