Jméno i znak Hrobu připomíná dobu, kdy se ve městě těžilo stříbro

10. září 2024

Město Hrob leží na úpatí Krušných hor, 10 kilometrů od Teplic a asi stejnou vzdálenost od Duchcova. Součástí města jsou bývalé obce Mlýny, Verneřice a Křižanov. Nad městem se tyčí hory Stropník, Bouřňák a Pramenáč, v okolí se nachází jezera Otakar a Barbora.

Město Hrob má zajímavý městský znak. V jedné části je na něm zobrazený dvouocasý lev s korunou, v druhé části Opatská berle a přes ni zkřížené hornické kladívko s mlátkem. V dolní části pak je naznačena jáma způsobená hornickou činností.

„Na náš historický znak jsme pyšní. Dole je vyznačeno, že nám ho udělil Vladislav Jagellonský v roce 1477. Je na něm biskupská berla vystupující ze země – ta symbolizuje jednak to, že jsme historicky patřili pod klášter Osek, jednak i to, že při hornické činnosti, kdy se tady těžilo stříbrno, vznikaly rýhy, které údajně připomínaly hroby – odtud slovo Grab, tedy Hrob,“ vysvětluje starosta Hrobu Jiří Fürst zvolený za sdružení P.R.O. MĚSTO.

„Máme tady dva kostely – kostel sv. Barbory na Tržním náměstí a evangelický kostel v Rybniční ulici,“ dodává Fürst. Oba kostely jsou po předchozí domluvě přístupné veřejnosti.

Procházka městem vás může dovést až k základům zbořeného kostela, zničeného při nepokojích v roce 1620, které později vyústily v Bitvu na Bílé hoře.

Kromě kostelů můžete na Tržním náměstí obdivovat i historickou kašnu, zrekonstruovanou sochu sv. Josefa a historické budovy patřící k nejstarším ve městě. Pod náměstím jdou stříbronosné štoly.

„Na Tržním náměstí se vyskytují staré štoly, které nejsou v současnosti přístupné. Připravujeme ale projekt na rekonstrukci náměstí, po které by mohla být část štol zpřístupněna k nahlédnutí,“ dodává hrobský starosta.

V Hrobě se koná i řada kulturních a sportovních akcí

Město Hrob má také bohatý komunitní život: 1. září se uskuteční první ročník akce Károu do Hrobu – závod podomácky vyrobených vozidel, 21. září pak půjde z Moldavy do Hrobu Houbový pochod.

„28. září se pojede Sayfyho memoriál, což je už několikátý ročník závodu horských kol. Start je na bývalém kluzišti a jede se přes obce Jeníkov a Košťany zpět do Hrobu,“ přibližuje Jiří Fürst.

Na začátku října pak budou v Hrobské jízdě závodit psí spřežení.

Spustit audio