Osek je známý hlavně kvůli cisterciáckému klášteru. Zajímavostí tam ale najdete mnohem víc

10. září 2024

Na úpatí Krušných hor, 12 kilometrů od Teplic a 6 kilometrů od Duchcova, leží město Osek. Známý je především díky klášteru, který je národní kulturní památkou.

„Samotný klášter vznikl a rozkvétal pod rukama mnišského řádu cisterciáků. V současnosti je po rekonstrukci, která získala cenu Grand Prix Architektů,“ přibližuje Ivana Bonaventurová z produkce FrýTajm Osek.

Lidé mohou ale ve městě a jeho okolí navštívit i jiná zajímavá místa. „Například hrad Rýzmburk, který kdysi dávno, stejně jako samotné město Osek, založil rod Hrabišiců. Ti měli ve svém znaku hrábě – proto se hrábě objevují také v městském znaku,“ dodává Bonaventurová.

V centru Oseku je spousta historických budov – mezi ně patří i tři manufaktury, jedny z prvních v Čechách.

Návštěvníci města se mohou nejen dotknout historie, ale i užít si různé volnočasové aktivity. Milovníci vláčků mohou navštívit stálou železniční expozici na Horním nádraží, ale k dispozici návštěvníkům je i další zábava. „3D bludiště, koupaliště, minigolf, diskgolf, boulderingová stěna a podobně,“ vypočítává Ivana Bonaventurová.

Po naučné stezce přírodou i městem

Zajímavá je i naučná stezka Přírodou a dějinami Oseka, která začíná a končí u pomníku katastrofy na dole Nelson. Celý okruh je dlouhý 14 kilometrů a projít ho trvá zhruba 4 hodiny.

První část trasy vede přírodou, druhá část přes město Osek. „Jedním z hlavních taháků naučné stezky je přírodní útvar Salesiova výšina, takzvaný Letohrádek. Jde o opravdu magické místo, na které vede cesta bukovým lesem – určitě stojí za návštěvu,“ uzavírá Bonaventurová.

Osek ale žije i kulturou. Po Oseckých ozvěnách se v polovině září se například v prostorách opatského sálu cisterciáckého kláštera uskuteční přednáška na téma rekonstrukce a restaurování kláštera, 16. října pak vystoupí v kulturním domě Stropník v divadelní komedii Tak já letím herečka Anna Polívková.

Spustit audio