Vyzkoušejte přírodní sladidlo erythritol – je téměř bez kalorií, přitom je sladký jako cukr

10. prosinec 2021

Nejběžnějším sladidlem je cukr. Někdo ale raději sladí přírodními sladidly, jako je med, stévie nebo čekankový sirup. My vám teď představíme další sladidlo, a to erythritol.

Jedná se o přírodní sladidlo, které najdeme třeba v některých druzích ovoce, jako je meloun, hrušky nebo hrozny. Je obsažen i v houbách, sýru, vínu, pivu, v zelenině a také ve fermentovaných potravinách.

Je sladký jako cukr, neobsahuje ale téměř žádné kalorie. Navíc má nízký glykemický index a nemá vliv na hladinu inzulinu – dopřát si ho tedy mohou i diabetici.

Důvod, proč erythritol neposkytuje tělu kalorie ani sacharidy, je velmi prostý. Tělo ho není schopno zpracovat, a tudíž ani využít pro zisk energie.

Je velmi rychle vstřebán v tenkém střevě, ale dál nemá absolutně žádnou známou funkci a z těla je vyloučen močí. Je skvělý na pečení i k oslazení nápojů, to i pro vegany.

Spustit audio

Související