Vyzkoušejte přírodní sladidlo erythritol – je téměř bez kalorií, přitom je sladký jako cukr
Nejběžnějším sladidlem je cukr. Někdo ale raději sladí přírodními sladidly, jako je med, stévie nebo čekankový sirup. My vám teď představíme další sladidlo, a to erythritol.
Jedná se o přírodní sladidlo, které najdeme třeba v některých druzích ovoce, jako je meloun, hrušky nebo hrozny. Je obsažen i v houbách, sýru, vínu, pivu, v zelenině a také ve fermentovaných potravinách.
Je sladký jako cukr, neobsahuje ale téměř žádné kalorie. Navíc má nízký glykemický index a nemá vliv na hladinu inzulinu – dopřát si ho tedy mohou i diabetici.
Důvod, proč erythritol neposkytuje tělu kalorie ani sacharidy, je velmi prostý. Tělo ho není schopno zpracovat, a tudíž ani využít pro zisk energie.
Je velmi rychle vstřebán v tenkém střevě, ale dál nemá absolutně žádnou známou funkci a z těla je vyloučen močí. Je skvělý na pečení i k oslazení nápojů, to i pro vegany.
Související
-
Oslaďte si život aztéckým cukrem. Tohle přírodní sladidlo můžete pohodlně pěstovat i doma
Aztécký cukr, nebo taky lípie sladká, je doma ve Střední Americe. Listy téhle bylinky silně voní, vůní připomínají mátu a jsou dokonce sladší než známá stévie.
-
Znáte stévii? Ne všechna "éčka" jsou špatná - příkladem může...
E 960 - to je jedno z „éček“, kterého se nemusíte bát. Je to látka z rostliny jménem Stévie sladká a je fakt, že svému názvu tahle bylinka dostojí. Sladit stévií mo...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.