Znáte stévii? Ne všechna "éčka" jsou špatná - příkladem může být právě sladidlo E 960
E 960 - to je jedno z „éček“, kterého se nemusíte bát. Je to látka z rostliny jménem Stévie sladká a je fakt, že svému názvu tahle bylinka dostojí. Sladit stévií mohou i diabetici.
V posledních letech se u nás začala pěstovat stévie - bylinka úplně zázračná svou sladivostí. Jihoameričtí indiáni ji používají po staletí. Její sladivost je až obdivuhodná a přitom nás nezatíží kaloriemi, je vhodná pro diabetiky.
Pěstovat se dá i doma - ani nemusíte mít zahradu, v našich podmínkách se pěstuje jako hrnková rostlina, říká Miloslava Valinová z budyňského zahradnictví. Stévie není příliš náročná na zálivku ani na hnojení, stačí jí balkon nebo širší parapet u okna. Bude vám ale vděčná za trochu vegetačního klidu (snížená teplota na 10-15 stupňů) v době zimy.
Používá se za syrova, mražená nebo sušená, rozdrcená v keramickém hmoždíři, osladí nápoje i pokrmy.
Rada na závěr - nenechte se nachytat na různá průmyslově vyráběná sladidla na bázi stévie. Nejdřív si pročtěte složení - některá sladidla, honosící se stévií, jí totiž obsahují opravdu malinko. Takže je opravdu lepší si ji pěstovat!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.