Vyčištěné boty – základ, na kterém jde stavět

1. červen 2022

Než odejdete z domova – vyčistěte si boty. Můj děda pravil, že správný gentleman nemusí mít luxusní svršky, ale nikdy nevkročí mezi lidi bez kvalitních bot a hodinek. To platilo za Masaryka, Husáka i Havla.

Radí nám to ostatně i Jaromír Nohavica v písničce Máma mi dala na krk klíč: „Když půjdeš mezi lidi, vyčisti si boty, ať hned každý vidí, že nejsi z nuzné lhoty“. Ke správným nohavicím se škrpály prostě nehodí.

Než odejdete z domu, vzpomeňte si na vojenská léta. Vojenské boty, takzvané „kanady“ jsme také čistili každý den.

Zhruba na stovku čištění bot pak připadla jedna salva ze samopalu, což k bojeschopnosti rozhodně nepřispívalo. Spíš jsme byli uklízečky než vojáci, a kdyby přišel americký imperialista, zneškodnili bychom ho obratně koštětem. Ale v civilu se nám „vojna“ hodila – spousta z nás si začala boty čistit i doma.

Ale dost žertů – kvalitní a vyčištěné boty podtrhnou vaší osobnost víc, než si možná myslíte. Jsou základem zdravého sebevědomí. Pomáhají sjednat dobrý obchod, sehnat práci a získávají výhodu i při seznamování s někým, o koho stojíme. Kdo má hezké boty, je automaticky důvěryhodný.

Když navíc sladíte barvu bot s opaskem a řemínkem u hodinek, stanete se švihákem lázeňským a dámy přijdou samy.

Takže přátelé, dneska vykročte na ulici úspěšně – nablýskanou pravou!

autor: Milan Knotek
Spustit audio