Výbuch uhelného prachu v dole Nelson – jedna z nejhorších důlních katastrof v Česku

23. březen 2019

3. ledna 1934 došlo k jedné z největších důlních katastrof v České republice. Během mrazivé středy v Oseku u Duchcova v dole Nelson III došlo k výbuchu, který na severu Čech neměl obdoby.

Výbuch nahromaděného uhelného prachu v dole Nelson zabil 142 horníků. Následné vyprošťovací práce trvaly přes 4 roky a důl už se po tragédii nikdy neotevřel.

Z historie víme, že hlubinný hnědouhelný důl byl založen v roce 1876. Nikdy nebyl považovaný za nebezpečný. Nevyskytovaly se v něm totiž ani třaskavé plyny, ani tekuté písky.

Nebezpečná byla až nová technologie dopravy uhlí z komor pomocí takzvaných nátřasných žlabů. Uvolňovalo se totiž při tom velké množství jemného uhelného prachu.

3. ledna 1934 ve tři čtvrtě na pět se vznítily důlní plyny a uhelný prach vybuchl. V dole se rychle rozšířil požár. Výbuch zasáhl téměř 30 kilometrů důlních chodeb. Směs zplodin a uhelného prachu v dolech vybuchovala i v dalších dnech.

Horníci zemřeli buď přímo při výbuchu, nebo otravou oxidem uhelnatým. Z celé odpolední směny se zachránili pouze 4 horníci. Celkový počet obětí je ovšem 144, protože o 5 měsíců později, v červnu 1934, nahromaděné plyny vyrazily zděný uzávěr části dolu – to stálo život další 2 dělníky. 

Spustit audio

Související