Lidé si v Oseku na Teplicku připomněli 85 výročí tragédie na dole Nelson

5. leden 2019

Výbuch na dole Nelson si v roce 1934 vyžádal 144 obětí. Jejich památku si lidé dopoledne připomněli u památníku v Oseku.

Tradičně se tam schází zástupci Oseku i okolních měst a obcí, také zástupci hornických spolků od nás i z Německa a představitelé Severočeských dolů a Báňské záchranné služby.

3. ledna 1934 před pátou odpoledne na dole Nelson vzplál a vybuchl uhelný prach. K tragédii přispěla také nedostatečná bezpečnostní opatření. V té době se totiž uhelný prach nepovažoval za nějak nebezpečný.

Nedostatečná bezpečnostní opatření

Podle časopisu Záchranář navíc začal v dole pracovat mladý a nezkušený inženýr Štěpán Beisser, který chtěl podle historiků šéfům a majitelům ukázat, že se dá těžit mnohem víc za menší náklady, takže právě třeba opatření k omezení prašnosti považoval za zbytečná.

Po zahoření uhelný prach vybuchoval řetězově. Přímo v dole zemřelo 142 horníků, čtyřem se podařilo uniknout ventilační šachtou. Další dva mrtví byli záchranáři, kteří zemřeli při pozdějších vyprošťovacích a zajišťovacích pracích.

V době zahájení záchranných prací už nebylo koho zachraňovat

Záchranáři se do dolu dostali až druhý den dopoledne. Vzhledem k poškození šachet a velkému požáru ale konstatovali, že už není koho zachraňovat.

Výbuch zničil nebo poškodil všechna zařízení k rozvádění vzduchu. Prakticky v celém dole tak v okamžiku po výbuchu byl spálen veškerý kyslík a nahrazen zplodinami. Poslední těla se podařilo vyprostit až v únoru 1938.

Dozvuky tragédie

Tragédie vyprovokovala generální stávku v celém revíru. 7. ledna byl zatčen důlní inženýr Beisser, ale odsouzen nebyl. Vyšetřování skončilo tím, že výbuch byl způsoben tzv. vyšší mocí.

Přesto ale došlo k zpřísnění bezpečnostních pravidel pro všechny doly, včetně povinnosti zkrápět uhelný prach. Začaly se třeba zavádět také vodní uzávěry proti výbuchu a doly se musely rozdělit na zvlášť větraná oddělení.

Práce horníka je nebezpečná i dnes

Na sobotní vzpomínkové akci k 85. výročí neštěstí zástupci hornických spolků mluvili hlavně o tom, že práce horníků je i v dnešní době moderních technologií stále nebezpečná a uctili i památku třinácti obětí výbuchu metanu na dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, ke kterému došlo 20. prosince

„Zem nedává nikdy své nerosty zadarmo a práce horníka vždy byla, je a bude nebezpečná,“ říká předseda Spolku severočeských havířů Vratislav Procházka.

Podle něj loni u nás zemřelo při těžbě uhlí celkem dvacet lidí, což je desetkrát víc než v předcházejících dvou letech. „Přispělo k tomu právě velké na dole ČSM ve Stonavě v loňském roce, “ doplnil Vratislav Procházka.

Uctění památky tragédie na dole Nelson
autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související