Většina městských školek v Ústí nad Labem od příštího školního roku podraží. Výjimku mají Předlice a Mojžíř

13. červen 2024 15:10

Za městskou mateřskou školu zaplatí rodiče v Ústí nad Labem od příštího školního roku v průměru o 115 korun měsíčně víc. Nové částky stanovili radní v rozmezí od 600 do 800 korun.

Ústečtí radní vycházeli z návrhů ředitelů a ředitelek, protože znají prostředí, ve kterém jsou i možnosti rodičů z dané oblasti. Podle radního Bohumila Ježka z SPD tyto návrhy pak na magistrátě mírně upravili, ať už směrem nahoru, nebo dolů. 

Nejméně zaplatí rodiče v sociálně vyloučených lokalitách, kde se nedaří vymáhat dluhy.

„Tam to je 650 korun za měsíc, od nového školního roku to bude na nule, protože tam by se to nedařilo vymáhat, takže tam by spíš byly další náklady za to vymáhání. Někde to zůstalo ve stejné výši, jako třeba v Mojžíři, kde je 330 korun za měsíc,“ vysvětlil radní Bohumil Ježek z SPD.

Naopak nejvyšší školkovné budou platit rodiče dětí, které chodí do školek v centru, na Skřivánku nebo na Severní Terase. Právě u školek na Severní Terase a Stříbrníkách také zdražení rodiče pocítí nejvíc – nově budou platit zhruba o 300 korun měsíčně víc.

Radní také ve školách v Předlicích a Mojžíri zrušili poplatek za družinu. V ostatních se bude za družinu od nového školního roku platit od 120 do 350 korun měsíčně.

Spustit audio

Související