Nemocnice v Ústí nad Labem se od začátku roku potýká s výpadky dětské pohotovosti

4. červen 2024 08:58

Od začátku roku se hlavně nemocnice v Ústí nad Labem potýká s výpadky dětské pohotovosti. Naposledy během soboty 1. června. Služby totiž není možné obsadit. Podle hejtmanství nechtějí doktoři služby vzít i přes navýšení plateb. Lékaři to ale odmítají a poukazují na nedostatek kolegů.

„Pohotovost je potřeba, lékařů je ale nedostatek. Řešíme to s nimi, aby se dohodl nějaký kompromis – zatím se to v některých případech úplně nepodařilo,“ podotýká k zajištění dětských pohotovostí v Ústí nad Labem krajský radní Radim Laibl z hnutí ANO.

Podle dětského lékaře Antonína Gabery je ale situace s nedostatkem pediatrů právě v krajském městě kritická. „Čtyři lékaři skončili a několik tisíc dětí si muselo najít svého registrujícího praktického lékaře. To, co my řešíme denně, je krizová situace primární péče. Ta pohotovost pak je vlastně jen takový ten nadstandard, který se nabízí,“ shrnuje.

Pediatři si myslí, že nejsou dostatečně finančně ohodnoceni

Podle doktora Antonína Gabery také nemají lékaři pro sloužení pohotovostí dostatečné finanční podmínky: „kdyby byly dostatečně zaplacené, asi by nebyl problém s tím, že lékaři nenastoupili do služeb. Takže je to asi určitý pohled těch představitelů kraje, ale ta realita je taková, že jsme se bavili o tom, že to ohodnocení není dostatečné.“

To odmítá vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa. „To naše doporučení z hlediska kraje bylo, aby lékař měl ve všední den za hodinu práce 1000 korun, což je navýšeno ze 700. O víkendech a svátcích pak došlo k navýšení z 900 korun na hodinu na 1200,“ uvedl.

Na pohotovost teď musí rodiče s dětmi dojíždět do kolních měst nebo čekat

Podle hejtmanství by mohlo od příštího roku situaci změnit zajištění pohotovostí přímo zdravotními pojišťovnami. Kvůli nedostatku lékařů by se ale nemusely sloužit všude.

„Je potřeba vycházet z toho, kolik je tady lékařů, a když lékaři nejsou, tak by se ty pohotovosti měly redukovat tak, aby byly dostupné všem, a aby byly obsazené lékaři podle potřeby,“ myslí si pediatr Antonín Gabera.

Do doby vyřešení problémů s obsazením pohotovostí musí lidé dojíždět do okolních měst nebo čekat. „Pokud nejde o ohrožení života, mohou být ty čekací doby dlouhé právě proto, že ten lékař, pokud nebude zajištěn a sloužit v terénu, musí tam dojít ten lékař z oddělení, který má ale primárně na starosti ležící pacienty,“ dodal vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související