Vepřová pečeně v mléce

Suroviny: 600g vepřové pečeně bez kosti, lžíce olivového oleje, 40g másla, hrubě mletá mořská sůl, hrubě mletý černý pepř, sušená rozmarýnová větvička, pár neloupaných stroužků česneku, plnotučné mléko.

Postup: Vepřové maso necháme vcelku, potřeme olivovým olejem a osmahneme krátce ze všech stran v suché teflonové nebo grilovací pánvi. Dáme ho do kastrolu, kde ho budeme dusit na plotně. Na osmahnuté maso položíme plátek másla a necháme ho pozvolna roztékat. Současně přidáme první sklenku mléka. Přidáme špetku hrubé mořské soli, pepře, rozmarýnových větviček a neoloupané stroužky česneku. Stáhneme teplotu, přiklopíme poklicí. Jakmile se nám mléko vpije do masa přidáme další sklenku. Takto dusíme asi 2-3 hodiny, dokud není maso měkké. Mléko se vyvaří a vznikne nám hustá krémová omáčka. Podáváme s bramborovou kaší.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.