Vánoční trhy na Königsteinu

27. listopad 2012

Königstein je legendární saská vojenská pevnost leží na jedné ze stolových hor Saského Švýcarska přímo na levém břehu Labe, jen kousek za hraničním přechodem Hřensko. Má za sebou bezmála osm století dlouhou minulost.

Nejprve tu byl hrad, pak klášter, potom pevnost, ve které se dokonce jeden čas vyráběl porcelán a později sloužila jako vězení. Pevnost ale zaujme i toho, kdo historii ani architekturu nijak zvlášť neprožívá. Je odsud totiž jeden z nejkrásnějších výhledů na Saské Švýcarsko.

Během adventních víkendů se tu konají jedny z nejpěknějších saských vánočních trhů. Všechny stánky a posezení jsou stylově ozdobené, obsluha má historické kostýmy, takže návštěvník má pocit, jakoby se propadl časem o nějaké to století. Atmosféru podtrhují vystoupení kejklířů a loutkářů. Děti určitě ocení skluzavku pro skřítky, jesličky se živými zvířátky nebo večerní otevírání okének adventního kalendáře. Ten je umístěn přímo na budovách pevnosti a je tak nejdelším venkovním adventním kalendářem v Německu. Má totiž 112 metrů!

Během adventních trhů je pevnost otevřena i jako památka, takže tu probíhají běžné ale i speciální vánoční prohlídky. Je tedy potřeba počítat s tím, že na Königstein se platí vstupné. Dospělí 7 euro, děti do 6 let mají vstup zdarma, děti do 16 let a senioři platí 5 euro. Výhodné jsou rodinné vstupenky. Pro dva dospělé a maximálně 4 děti jsou za 18, pro jednoho dospělého a dvě děti za 11 euro.

Pokud jsou vaše znalosti němčiny chatrné, nemusíte se na Koenigsteinu vůbec bát. Mají tu popisky v češtině, půjčují tu české audioprůvodce, i jejich internetové stránky jsou v češtině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.