Vanilkové rohlíčky z 1. republiky

Žádný ztužený tuk, poctivé máslo! Ale využijeme mikroten a pečicí papír.

Ingredience
  • 110 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 60 g lískových oříšků
  • 1 lžička vanilkového cukru (neplést s vanilinovým)
  • moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení

Postup:

  1. Chladné máslo rozsekáme nožem s moukou, přidáme jemně strouhané lískové oříšky, vanilkový cukr a rychle zpracujeme hladké těsto.
  2. Zabalíme do mikrotenového sáčku (ústupek od prvorepublikového postupu) a necháme v chladu do druhého dne.
  3. Z těsta odebíráme kousky, vyválíme z nich postupně válečky, rozkrájíme na stejně velké dílky a tvarujeme rohlíčky. Klademe na plech s pečicím papírem a dáme do mírně vyhřáté trouby péci.
  4. Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v prosátém a s vanilkovými semínky smíchaném moučkovém cukru. Pro docílení intenzivnější vůně předem vložíme do dobře uzavřené dózy s moučkovým cukrem i už vydlabaný vanilkový lusk.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.