V Ústí nad Labem zřejmě skončí Činoherní studio

21. únor 2014
Zprávy

AKTUALIZACE 16:20 Činoherní studio v Ústí nad Labem nepožádalo o městský grant na letošní rok. Nemá tak peníze na další provoz. Zřejmě to znamená jeho konec. Radní vyhlásili soutěž o grant až koncem ledna. Až dosud přitom město platilo divadlu peníze na provoz přímo. Divadelníci změnu kritizovali, radní přesto počítali s tím, že divadlo žádost o grant přece jen podá. Nestalo se. Teď už ale s nikým z Činoherního studia radní jednat nechtějí. Aktuální vývoj zjišťovala Gabriela Hauptvogelová.

Podle jejích zjištění je pro radní přístup divadelníků velkým zklamáním. Město jim snížilo splátku nájmu, posunulo termín splatnosti a přistoupilo také na možnost, že město divadlu zaručí čtyři miliony korun na provoz až do roku 2017.

Divadelníci naproti tomu uvádějí, že město vyhlásilo grant velmi pozdě – až na konci ledna. A to velmi zkomplikovalo provoz divadla.

Co bude dál? O tom rozhodnout další dny. Pokud soubor nebude mít na nájem, v divadle pravděpodobně skončí, jak dnes naznačil radní Pavel Boček za hnutí Ústečané. Radní ale chtějí činohru v Ústí zachovat. Zvažují čtyři varianty, která to bude, teprve rozhodnou. O situaci v Činoherním studiu ještě budou jednat začátkem března zastupitelé města.

Celý živý vstup Gabriely Hauptvogelové:

autoři: hau , ces
Spustit audio