Hasiči v Ústí nad Labem evakuovali 30 zaměstnanců firmy kvůli čpavku

18. květen 2016
Zprávy

Hasiče v Ústí nad Labem zaměstnal dnes ráno únik čpavku. Kvůli silnému zápachu a možným zdravotním komplikacím evakuovali tři desítky zaměstnanců soukromé firmy ve čtvrti Krásné Březno. Přítomnost látky se ale po měření nepotvrdila.

Oznámení o zápachu čpavku v areálu firmy v ulici U Cukrovaru přijali hasiči podle krajského mluvčího Lukáše Marvana na tísňovou linku kolem osmé hodiny.

„Na místo vyjely dvě hasičské jednotky. Firma žádný čpavek neskladuje, byl zjištěn únik z kanalizace. Hasiči zabezpečili prostor a evakuovali 30 zaměstnanců firmy,“ uvedl Marvan.

Informaci o úniku hasiči předali Severočeským vodovodům a kanalizacím. Jejich pracovníci se pak společně s úředníky městského odboru životního prostředí dohodli na preventivním proplachování kanalizace.

Podle policejní mluvčí Šárky Poláčkové nebyly v okolí později naměřeny už žádné koncentrace čpavku. "Nedošlo k ohrožení života ani zdraví," řekla Poláčková pro ČTK. Podle ní teď bude policie zjišťovat, zda někdo látku nevylil do kanalizace.

Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

autoři: ČRo , sas
Spustit audio