V Mostě v neděli skončí třídenní celostátní setkání horníků

12. září 2021

Hornického setkání v Mostě se účastní stovky havířů z celé republiky. Zastoupení má taky Slovensko a Německo.

Účastníci se zabývají nejen těžbou uhlí, ale i další hornickou činností. „Samozřejmě je to veškerá těžba nerostů, ať už je to těžba písku, kamene, kaolínu nebo i nafty,“ zdůraznil Vratislav Procházka za pořadatele, Spolek severočeských havířů.

Setkání se v Mostě koná podruhé. Poprvé to bylo v roce 2008. „Letos pořádáme setkání po čtvrt století,“ dodal Vratislav Procházka.

V Mostě horníci odhalili památník hornických tradic a důlních neštěstí. Vznikl podle návrhu architekta Jakuba Klašky, který mimo jiné působí v renomované londýnské kanceláři Zaha Hadid Architects. Betonový pomník na náměstí před kulturním domem Repre pojal jako monumentální zářez do terénu, který symbolizuje těžbu uhlí.

V Mostě horníci odhalili památník hornických tradic a důlních neštěstí

Průvod krojovaných spolků se po slavnosti odhalení pomníku vydal na 1. náměstí, kde program pokračoval hornickými ceremoniály, jako je předání putovního praporu a světla svaté Barbory.

Centrální památník připomíná také oběti všech důlních neštěstí, ke kterým v historii těžby v Podkrušnohorské pánvi došlo. Původní památníky totiž zmizely spolu s obcemi, které se bouraly kvůli povrchové těžbě.

Další ročník uspořádá Kutná Hora, známá těžbou stříbra.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související