Nadšenci z Podkrušnohorského muzea se proměnili v horníky. Budují 300metrovou důlní štolu

20. listopad 2020 09:41

Nová expozice vzniká v Podkrušnohorském technickém muzeu v Kopistech u Mostu. 300 metrů dlouhá napodobenina důlní chodby ukáže návštěvníkům, jak vypadalo prostředí, ve kterém horníci dobývali uhlí stovky metrů pod zemí.

K vidění budou také autentické nástroje a stroje. Jedním z nich je důlní lokomotiva, která návštěvníky celou chodbou proveze.

Expozici pomáhají jako dobrovolníci stavět podnikatelé, členové spolku Severočeských havířů i kolegové z jiných hornických muzeí.

Podle ředitele Podkrušnohorského technického muzea Zbyňka Jakše bude nová expozice unikátní – žádné jiné hornické muzeum totiž nebude mít tak věrné napodobení chodby hlubinného dolu, včetně lokomotivy, která bude vozit návštěvníky.

Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu chystá novou 300 metrů dlouhou expozici

K sestavení chodby je zapotřebí výztuží, tzv. heitzmannů. Ve svém volném čase je sem jako dobrovolník jezdí stavět Martin Bareš, podnikatel a tvůrce projektu Offroadsafari. Z nařízení vlády v souvislosti s pandemií nemůže provázet zájemce o hornictví po povrchových a hlubinných šachtách na Mostecku, tak pomáhá kamarádům v muzeu.

„V minulosti jsem se krátce nechal na šachtě zaměstnat, a to právě na chodbicování, na takových strojích. A tím, že nemohu dělat průvodce a podnikat, tak si sem chodím občas hrát,“ usmívá se Bareš.

Ve svém volném čase chodí stavět expozici Martin Muk, řidič důlního kombajnu: „Pracujeme na napodobenině chodeb v důlním prostředí. Snažíme se o coo nejdelší prostor, aby měli lidé představu, jak to na šachtě chodí.“

Budoucí expozice, tedy důlní chodba, bude 300 metrů dlouhá. Pokud vše půjde tak, jak má, bude nová unikátní expozice Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech u Mostu přístupná pro návštěvníky od dubna příštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související