V Litoměřicích začalo testování, které zjistí, kolik lidí se už dostalo do kontaktu s covid-19

23. duben 2020 14:23

V Česku začalo testování zhruba 27 000 lidí na promořenost koronavirem. Zdravotníci odebírají vzorky lidem v Praze a v Brně. Testování pak plánují také v Olomouckém kraji. Do plošného testování jsou zapojené i Litoměřice, kde mají zdravotníci odebrat vzorky 3 000 obyvatel města. O testy byl mezi nimi zájem už od rána.

„Je potřeba zjistit, jak je ta společnost promořená. Proto jsme se rozhodli pomoci tímhle, a zároveň pak třeba darováním krve dalším lidem,“ shodují se dámy Lucie a Marie, které na testy čekaly už od rána.

V Litoměřicích začalo testování, které má zjistit, kolik lidí se už dostalo do kontaktu s novým typem koronaviru

Na litoměřickém výstavišti je připraveno 12 stanovišť se specialisty, kteří vzorky odebírají.

„Vypadá to, že ty 3 000 vzorků se nám podaří shromáždit poměrně brzy, protože zájem je velký. Zatím se zajíždíme, máme nějaké kapacity, tak uvidíme. Budeme se snažit vyhovět všem, prosíme ale o trpělivost,“ vyzývá Marcela Koudelková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Odběry by měly probíhat až do 1. května, a to od 8 do 18 hodin. V čase mezi 8 a 10 jsou vyhrazené lidem starším 60 let. Kvůli frontám by měli lidé přijít nejpozději v 16 hodin – tak, aby se na ně dostalo.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související