Zboží od lokálních prodejců si budou moci koupit obyvatelé Litoměřic. Přes komunitní e-shop

8. duben 2020 11:18

V Litoměřicích vzniká komunitní e-shop, kde si lidé nakoupí zboží od lokálních prodejců. Jde o další nápad, jak oživit ekonomiku během pandemie koronaviru.

Kvůli pandemii koronaviru přichází o peníze řada živnostníků. Prodávat teď nemůžou ani trhovci a farmáři. Na tržnici v Litoměřicích nabízejí prodejci zeleninu i ovoce alespoň v kamenných prodejnách. Vzniklo tam také výdejní místo, kde si lidé můžou vyzvednout další zboží, jako třeba med.

Členové skupiny „Liťák si pomáhá“ připravují i komunitní e-shop. Chtějí tak udržet peníze od zákazníků v regionu.

Čtěte také

„Máme tady 3 zkolaudované kamenné prodejny, toho jsme využili, aby v nich vznikla taková farmářská výdejna. Všichni farmáři, kteří každý pátek jezdili na farmářské trhy, jsou velmi omezeni – své výrobky a výpěstky nemají kde nabídnout, tak se jim touto formou snažíme trochu pomoci,“ vysvětluje organizátor trhů Libor Uhlík.

V návaznosti na výdejní místo bude fungovat také e-shop, kde si lidé objednají konkrétní zboží, které si následně vyzvednou ve výdejně na litoměřické tržnici.

„Každý může nabízet své zboží buďto přímo přes e-shop, pokud vlastní nemá. Pokud prodejce e-shop má, je možné z této stránky směrovat ty informace dál,“ vysvětluje místostarosta města Lukas Wünch z uskupení Severočeši Litoměřice.

E-shop se zbožím od lokálních podnikatelů a živnostníků má být hotový co nejdřív.

„Docela intenzivně na tom pracují programátoři z LitoHabu – vzali to trochu jako známý hackathon u e-hopu na dálniční známky. Nebude to za víkend, ale myslím si, že v řádech týdnů je šance, že by se to udělalo,“ doplnil Jan Dostál, jeden z autorů myšlenky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související