Vietnamská komunita pomáhá. Strážníkům v Litoměřicích darovali například potraviny a 200 roušek

31. březen 2020 08:30

Roušky, desinfekční gel nebo ovoce. Tak vypadá zboží, které vietnamští podnikatelé darovali strážníkům, policistům nebo hasičům na Litoměřicku.

Krabice s ochrannými pomůckami a potravinami přivezli například do sídla městské policie v Litoměřicích. Tam s nimi natáčel náš reportér Jan Bachorík.

„Přivezli jsme roušky, rukavice, desinfekční gel, a tak dále,“ vypočítává jeden z vietnamských obchodníků, kteří přivezli pomoc litoměřickým strážníkům. Kromě ochranných pomůcek jim navíc dovezli třeba i jídlo.

Navíc to nebylo jediné místo, kam se s pomocí vydali. „Jedeme i k hasičům, k policistům do Lovosic i do tamního městského úřadu. Celkem máme 1 000 roušek,“ upřesňuje.

Velitel městské policie Ivan Králík si této pomoci váží: „Jsou sdílní, družní, drží při sobě. Snaží se pomáhat. Přivítáme jakoukoliv pomoc, jsme za to vděční, protože respirátory nejsou a roušky také ne.“

Strážníci by uvítali další šité roušky. „Šijeme si je a dostáváme je i od dobrovolníků, protože spousta lidí, například z řad bezdomovců, to nošení roušek nedodržují, tak jim je rozdáváme,“ dodává Králík.

Kvůli neuposlechnutí výzvy a nenošení roušky rozdali strážníci v Litoměřicích za uplynulé dny 3 pokuty za celkem 21 000 korun. Dalších zhruba 20 případů pak předali k řešení úřadům.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související