Obyvatelé Litoměřic se můžou od 23. dubna nechat testovat na onemocnění covid-19

22. duben 2020 14:39

23. dubna začne v Litoměřicích plošné testování obyvatel na nákazu covid-19. Odběry vzorků bude mít na starosti armáda, která bude obyvatele města testovat na výstavišti.

Účast ve studii bude dobrovolná. „Zapojit se mohou lidé bez zvýšené teploty, akutních zdravotních potíží, a hlavně bez příznaků akutního onemocnění covid-19, bez potvrzené diagnózy covid-19 v minulosti a osoby, které v současné době nemají nařízenou karanténu,“ doplňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

V Litoměřicích se mají do studie promořenosti zapojit 3 000 lidí, a to ve třech věkových kategoriích.

„Zhruba tisícovka lidí by měla být ve věku 18 až 39 let, další tisícovka ve věku 40 až 59 let a poslední tisícovka 60 až 89 let,“ shrnula mluvčí města Eva Břeňová.

Pro odběr vzorků vybralo vedení města litoměřické výstaviště. „Bylo zvoleno výstaviště, respektive pavilon G, protože disponuje potřebným zázemím – je tam velká kapacita parkovacích míst, a jak ministerstvu, tak hygienikům, se tato volba zamlouvá,“ doplňuje Břeňová.

Lidé musejí počítat s frontou

Odběry vzorků jsou naplánované až do 1. května. Testovat se bude každý den a město už teď očekává kvůli zájmu lidí fronty. Čas od 8 do 10 hodin je každý den určený jen pro osoby ve věku od 60 do 89 let. Ostatní zájemci mohou přijít na litoměřické výstaviště později.

„Nebude žádný registrační systém, lidé proto musí počítat s tím, že budou pravděpodobně stát frontu. Všechny také upozorňujeme, aby nepřicházeli po 16. hodině, i když testování má probíhat až do 18. hodiny. Může se totiž stát, že by na ně nemusela přijít řada,“ doplnila mluvčí Litoměřic Eva Břeňová.

Podle ní je plošné testování určené pouze pro občany Litoměřic. Právě Litoměřicko je v celém Ústeckém kraji regionem s nejvyšším počtem potvrzených případů nákazy koronavirem. Podle hygieniků to má spojitost zřejmě s tím, že mnoho lidí dojíždí pracovat do Prahy.

Kromě Litoměřic budou zdravotníci zjišťovat tzv. „promořenost“ obyvatel také v Praze, Brně nebo v Olomouckém kraji.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související