Utopenci s hořčicí a česnekem

Kombinace chutí… Suroviny a postup: 15 buřtů sloupneme a podélně asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme krátké mělké zářezy a do nich vložíme a zamáčkneme plátky česneku. Do sklenice střídavě dáváme vrstvu strouhané mrkve (nepovinně), vrstvu buřtů, cibuli nakrájenou na kolečka (celkem asi 7) a koře­ní (bobkový list, celý pepř, nové koření, eventuálně i kousek feferonky nebo chilli, můžeme přihodit i pár plátků česneku) a končíme cibulovou vrstvou. Svaříme nálev z Deka se sladidlem, necháme vychladnout a ještě přidáme asi deci octa a nalijeme do sklenice s buřty, na sklenici volně položíme víčko a v chladu necháme aspoň týden, ale raději až 9-10 dnů proležet.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.