Ústí nad Labem: záchrana tonoucího

30. říjen 2012
Neznámí hrdinové

Tentokrát se společně vydáme do Ústí nad Labem. V roce 2008 zachraňovali strážníci ústecké městské policie tonoucího muže z řeky Labe.

Hlídkující městští strážníci byli upozorněni vysílačkou na to, že v Labi u Mariánského mostu údajně plave člověk, který byl spatřen, jak skáče z Benešova mostu. Na nic nečekali a rovnou se z Mírového náměstí vydali na druhou stranu řeky Labe.

Zhruba v úrovni čističky odpadních vod na střekovské straně viděli muže, který sotva plaval, spíše ho unášel silný proud ještě chladné řeky. Muži zákona tedy utíkali po břehu a křičeli na muže, aby se snažil plavat ke břehu. Ten ale stěží reagoval a bylo vidět, že už nemůže. Jeden z nich proto na nic nečekal, automaticky se začal svlékat a za mužem do Labe skočil.

Když k muži doplaval, snažil se ho zachránit - nebylo to ale tak jednoduché. Ze záchrany tonoucího muže se stal boj nejen o jeho život, ale také o jeho psychiku. Jak později vyšlo najevo, skočil do chladné řeky záměrně. Čtyřiačtyřicetiletý muž z Krásného Března strážníkům přiznal, že se pokusil o sebevraždu.

V poslední době se takových případů stává velmi hodně. Je těžké spojovat aktuální situaci ve společnosti s duševním stavem lidí, nicméně v případě, že je náš blízký v koncích, může dojít až k tomu nejhoršímu. Může se jednat o jakousi demonstrativní sebevraždu, kdy to vypadá, že si člověk chce vzít život, ale on přitom tímto způsobem žádá o pomoc svoje okolí. Na druhou stranu se setkáváme s případy, kdy člověk jedná jen s cílem ukončit svůj život.

Naštěstí se ale záchrana muže ze studeného Labe v Ústí pod Mariánským mostem podařila. Vaše náměty nebo připomínky piště na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio