Ústecký kraj se chce žalobou domoci navrácení pamětní síně Emila Filly na zámek v Peruci

23. květen 2019 15:30

Navrácení Pamětní síně Emila Filly na zámek v Peruci na Lounsku bude řešit zřejmě soud. Rada Ústeckého kraje totiž pověřila ředitelku lounské galerie k podání žaloby.

Majitelka zámku měla opravené prostory předat kraji k užívání loni v létě. To se ale zatím nestalo.

Ústecký kraj má pamětní síň na peruckém zámku na základě věcného břemene. Zjednodušeně se dá říct, že má díky tomu právo využívat část cizího majetku. V tomto případě část zámku, kde mají být vystavena díla malíře Emila Filly.

Na podzim 2015 získala zámek Dominika Matušová a oznámila kraji svoje plány na opravy. Společně se s krajem dohodli, že se síň vrátí do zámku v polovině loňského roku. To se ale zatím nestalo.

Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci je stále zavřená

Rada kraje teď pověřila ředitelku lounské Galerie Benedikta Rejta k podání žaloby na tzv. „výkon práva věcného břemene“.

Majitelku zámku zastupuje její partner a majitel zámku a středověké krčmy Dětenice Pavel Ondráček. S postupem kraje nesouhlasí.

„Vůbec nechápu, na co chce kraj tu žalobu podávat, protože nemohou vykonávat věcné břemeno, když probíhá rekonstrukce. Ta rekonstrukce je finančně i stavebně náročná. Nikdo nepochybuje o tom, že Filla patří na Peruc. Moje přání ale je, aby tam měl důstojnou pamětní síň,“ konstatoval Ondráček.

Umístění děl kubistického malíře v Peruci podmínkou darovací smlouvy z roku 1956. Manželka umělce Hana Fillová tehdy s touto podmínkou převedla na stát část rozsáhlého Fillova díla. Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka prý ale nehrozí, že by musel Ústecký kraj díla Emila Filly vracet.

Kdy se umělecká díla vrátí na zámek, to zatím není jasné. Pavel Ondráček nechtěl, vzhledem k náročnosti oprav, odhadovat, kdy rekonstrukce skončí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související