Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci je stále uzavřená. Přitom měla být už přes měsíc v provozu

22. srpen 2018 10:33

Do pamětní síně Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku se návštěvníci stále nepodívají. A to přesto, že podle původních plánů už měla být přes měsíc v provozu a měla se do ní vrátit díla slavného kubistického malíře.

S předáním prostor Ústeckému kraji do konce června počítala smlouva, kterou Ústecký kraj s majitelkou zámku uzavřel.

Majitelka zámku to ale zatím neudělala a na výzvy prý nereaguje. Do Peruce nedorazila ani na schůzku, ke které ji zástupci kraje vyzvali.

„V roce 2015 byla podepsána mezi krajem, galerií a paní Matušovou smlouva o předání prostor za účelem odstranění poškození v souvislosti s dřevomorkou,“ vysvětluje Alica Štefančíková, ředitelka lounské Galerie Benedikta Rejta, pod kterou pamětní síň spadá s tím, že majitelka slíbila odstranit malé projevy škůdce na půdě.

Ve smlouvě byla také klauzule o tom, že umožní pracovníkům galerie vstup do objektu. „Byli jsme vpuštěni jen jednou, v roce 2016, kdy byl vyměněn elektroměr,“ dodává Štefančíková.

V síni také zůstala některá výtvarná díla, která se nedala odmontovat. Pak už si spolu majitelka zámku s ředitelkou galerie pouze vyměňovaly dopisy. Ten poslední od právního zástupce majitelky říká, že odpad ze sociálního zařízení v samotné síni vyplavil vzácné sklepy pod jižním křídlem zámku.

„Moje přítelkyně není ani v republice, takže se schůzky účastnit nemohla. Paní Štefančíková dostala dopis od právníka mé přítelkyně, kde to všechno bylo napsané, takže vůbec nechápu, proč si myslela, že na té schůzce moje přítelkyně bude,“ komentoval přítel majitelky zámku Pavel Ondráček, který začal zámek v Peruci opravovat.

Ústecký kraj se bude i nadále pokoušet s majitelkou zámku spojit. Jestli nebude mít úspěch, chce se poradit se svými právními zástupci.

autor: dap
Spustit audio

Související