Veterinární správa kontrolovala prodejce kaprů v Mostě. Na žádné pochybení nepřišla

23. prosinec 2024 14:16

Pracovníci Státní veterinární správy před Vánoci kontrolují prodej kaprů. Ryby musí mít v kádích dostatek prostoru, musí reagovat na podněty a prodejci musí dodržovat pravidla na usmrcení ryb a skladování nepotřebných vnitřností.

„Máme tady přísun pitné vody a máme tu i přístroj, který dělá kyslík, takže ty ryby nijak netrápíme,“ shrnuje Daniel Hrnčíř, jeden z prodejců kaprů. Společně s Markem Štréblem prodávají letos kapry v Mostě už 10. rokem, i proto tady pracovníci Státní veterinární správy nenašli jediné pochybení.

„Ti lidé, které my tady v Mostě a v Litvínově kontrolujeme, to jsou stále ti stejní prodejci, kteří tu ty ryby prodávají každý rok, takže ti už jsou vyškolení,“ konstatuje Josef Pospíšil ze Státní veterinární správy.

Veterinární správa kontrolovala prodejce kaprů v Mostě. Na žádné pochybení nepřišla

Kontrola tady i u dalších dvou prodejců dopadla dobře. Důležité je, aby ryba během prodeje netrpěla.

„Aby ty kádě nebyly přeplněné a ryby byly v pohodě. Kontrolujeme také zacházení a manipulaci s těmi rybami – nesmějí se brát za oči nebo za žaberní oblouky – prostě se nesmí ta ryba týrat,“ vysvětluje Pospíšil.

Nutná je také omyvatelná plocha, kde prodejci kapry usmrcují a kuchají. Vzniká při tom odpad i na ten se veterinární správa zaměřuje. Nedostatky bývají i v dokumentech, kdy chybí například osvědčení o původu ryb nebo poučení prodejců od rybářského svazu.

Spustit audio