Ústecké Činoherní divadlo uvádí v premiéře pohádku Svatojánský oheň od básníka Karla Šiktance

14. říjen 2022 12:49

Po delší době sáhlo Činoherní studio v Ústí nad Labem po nové pohádce. Svatojánský oheň od básníka Karla Šiktance bude mít premiéru právě 14. října. Režie se ujal básníkův vnuk – umělecký šéf divadla David Šiktanc, který to, že chce pohádku převést na divadlo, řekl svému dědovi krátce předtím, než Karel Šiktanc koncem loňského roku zemřel.

„Sami vypravujeme svým dětem pohádky a myslíme si, že to je nesmírně důležité – ony vlastně při tom poslouchání slov ve své imaginaci v hlavě vytvářejí ty pohádkové světy,“ vysvětlila dramaturgyně Tereza Marečková motiv vyprávění. Doplnila i další důvod: „To skutečně napsal Davidův dědeček, se kterým se on i jeho celá rodina před rokem rozloučili, když zemřel. Byla to tedy taková příležitost se s tou pohádkou a básněmi opět setkat.“

Kdyby tuhle pohádku neslyšel David Šiktanc jako dítě, nepustil by se do jejího převedení na divadlo. Nebylo to pro něj nic jednoduchého.

„Je to těžké. Člověk nemá od některých věcí úplně odstup, do něčeho se mu hůř sahá. Je to spíš kolektivní záležitost, než že by to bylo z mé strany nějak režírované. Je to kolektivní práce, nutno říct,“ konstatuje David Šiktanc.

Matouše, který se při přeskakování ohně, symbolické přeměně chlapce v muže, zranil, a který utekl a hledá usmíření, ztvárnil Petr Uhlík. Hraní pro dětského diváka je podle něj trochu jiné: „Míň odpouštějí, si myslím, Když se na začátku něco nestane a člověk nepřinutí toho ‚diváčka' pozorovat a napojit se na to, tak se to už nikdy nestane.“

Jestli se to povedlo nebo ne, mohou děti i dospělí posoudit 14. října večer i při reprízách v neděli a příští pátek.

Spustit audio

Související