Ústecké Činoherní studio uvádí premiéru divadelní hry Tady je všechno ještě možné

22. duben 2022 08:52

Tady je všechno ještě možné. Tak se jmenuje nová divadelní hra Činoherního studia v Ústí nad Labem, jejíž premiéra se koná 22. dubna. Jde o adaptaci románu švýcarské autorky Gianny Molinariové. Vypráví příběh mladé ženy, která vzala práci noční hlídačky v končící továrně na okraji města, kde zkoumá vnější i vnitřní hranice.

„Já jsem strašně rychlá, takže se musím zklidnit – zpomalit chůzi, jinak dýchat. Opravdu doufám, že to nebudu hrát, že jsem pomalá, ale že si dokážu ten klid zachovat,“ vysvětluje Andrea Berecková, v čem je její role náročná.

„Ono, jak ten samotný příběh toho románu je jako kdyby takové permanentní čekání. Takže nějakou dynamiku jsme v tom chtěli vytvořit hlavně tím, že je to i nějaký vnitřní příběh té formy, která je v něčem velmi dokonalá a v něčem, záměrně, chladná a pohlcující,“ popsal atmosféru hostující režisér Ivan Buraj z brněnského HaDivadla.

Chvilku před koncem představení uvaděčka pozve diváky na divadelní dvorek k ohni. „Chceme tak umocňovat tu rovinu, že divadlo je i určitým rituálem setkání,“ dodává režisér.

Ústecké Činoherní studio uvádí premiéru divadelní hry Tady je všechno ještě možné

Ivan Buraj také vysvětlil, proč si pro inscenování vybral román Tady je všechno ještě možné.

„Nám se zdálo, že je to látka, která Ústí strašně sluší, protože je to o zkoumání nejen hranic mezi lidmi, ale i prostorových hranic – hlavní hrdinka se ocitá na nějakém druhu periferie, v továrně, která se zavírá, což nám přišlo pro toto místo příznačné. Tuto inscenaci si vlastně nikde jinde v České republice představit nedovedu,“ uzavírá Buraj.

Spustit audio

Související