Ústecké Činoherní studio zdramatizovalo Formánkův román Mluviti pravdu

18. červen 2022

Mluviti pravdu. Tak se jmenuje poslední premiéra Činoherního studia v Ústí nad Labem. Jde o dramatizaci stejnojmenného románu ústeckého spisovatele Josefa Formánka, který příběhem provází jako vypravěč. Inscenace podtrhuje historické zvraty 20. století, které hlavní hrdina Bernard Mares prožívá.

Režisér Filip Nuckolls vysvětlil, proč se mu postava Bernada Marese líbí: „Pro někoho je to asi zločinec, ale je přesný v tom, že ve 20. století vlastně ani podle mě možná nešlo udělat pokaždé tu správnou věc. Člověk občas udělal špatné věci, protože se špatně rozhodl.“

Inscenace přibližuje Bernardovo dětství v sirotčinci, působení v jednotkách SS či jeho pomoc k útěku židovským ženám z koncentračního tábora. A také to, jak Bernard Mares po válce tlumočil ruským vojákům nebo byl komunistickým funkcionářem. Několikrát byl ve vězení.

Celý život hledal matku i svou lásku – bývalou vězenkyni v koncentračním táboře.

Představitel Bernarda, Petr Uhlík, pojetí postavy měnil. „Jel jsem to hodně na sílu, až tak před týdnem nebo před dvěma, kdy Filip říkal nějakou hrozně dobrou věc ohledně citlivosti toho člověka, jsem se do toho ponořil tak, že to není takové černobílé, jak jsem to možná vnímal na začátku,“ vysvětluje Uhlík.

Hlavní postava vznikla podle Waldemara Solara, jehož osudy Josef Formánek v knize popisuje. Spisovatele diváci uslyší jako vypravěče. V závěru vede na jevišti s Bernardem, jehož starší podobu hraje Josef Kadeřábek, dialog.

Činoherní studio města Ústí nad Labem: Mluviti pravdu

„Je to zvláštní pocit. Když byla první zkouška a já jsem se tam na konci měl loučit s Bernardem, tak jak jsem se díval do očí Pepy Kadeřábka, který výborným způsobem hraje Bernarda Marese, tak najednou jsem měl pocit, že se dívám do očí Bernardovi. Dostalo mě to tak, že jsem nemohl mluvit, takže na mě režisér v hlediště musel křičet, abych to pustil. Tak jsem to pustil – řekl jsem to a od té doby už mě to tolik nedojímá,“ uzavřel spisovatel Josef Formánek.

Spustit audio

Související