Ukrajinští uprchlíci z rumburské ubytovny vyhlížejí s obavami výročí začátku války na Ukrajině

23. únor 2023 12:29

Na ubytovně Na Podhájí v Rumburku našlo od začátku války na Ukrajině domov asi 300 uprchlíků. Někteří zamířili do jiných evropských zemí, jiní tam čekají na to, jak se situace bude dál vyvíjet a spousta z nich si v Čechách začala budovat nový život.

Už rok žije na ubytovně Nataša, ve válkou zmítané domovině zanechala syna i manžela. Této energické černovlasé dámě by málokdo hádal 60 let. Výročí začátku války vyhlíží s velkými obavami.

„Přijela jsem z Dněpropetrovsku. Na Ukrajině mi zůstal syn a manžel. Samozřejmě, že se o ně bojím – samozřejmě občas i pláču,“ konstatuje Nataša. Je tvrdá – přestože je vidět, že má slzy na krajíčku, nerozpláče se.

Její syn Raman slouží v armádě, kvůli zranění z Donbasu už ale není přímo v boji, i tak má o něj Nataša strach. Na Ukrajinu mu poslala peníze na neprůstřelnou vestu.

Nataša, společně s dalšími ukrajinskými uprchlíky na rumburské ubytovně, vyhlíží s obavami pátek 24. února – bude to přesně rok, kdy se Ukrajina, a s ní vlastně i celý svět, probudila do velkého šoku. „Říká se, že na výročí začátku války začne Rusko Ukrajinu znovu bombardovat,“ obává se Nataša.

Na ubytovně v Rumburku je spokojená. Co ale bude dál, to neví – nevěří tomu, že válka brzy skončí. A tak zatím dělá to, co může. Pomáhá s organizací, administrativou a hlavně nově příchozím krajanům, aby si na ubytovně rychle zvykli.

Spustit audio

Související