Už rok pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny. S hledáním práce, výukou češtiny i zajištěním lékařské péče

22. únor 2023 11:25

Před rokem Rusko napadlo Ukrajinu. Ukrajinští muži začali bránit vlast, ženy a děti musely opustit své domovy a potřebovaly pomoc. Okamžitě ji nabídla Tepličanka Lucie Beyerová a její rodina. Ve svém domě ubytovali první uprchlíky, pak přišli další a Lucie jim začala pomáhat s novým životem.

„No, když jsem uslyšel o takové vynikající osobě, jakou je Lucie, tak jsem se rozhodl, že jí někdo v té její šílené činnosti musí pomáhat. Protože ona se od rána do noci nezastaví, je jako, s prominutím, ventilátor,“ popisuje Lucii Beyerovou Andrej. Pochází z Kyjeva, v Česku je od května a pečuje o invalidní matku.

Na Ukrajině učil češtinu a v Teplicích v tom pokračuje. Třeba v Centru humanitární pomoci, které Lucie Beyerová z rodinného domu přestěhovala do nájmu na teplickém autobusovém nádraží.

S pomocí úřadu práce teď v centru vytvořila tři pracovní místa. Dosavadní dobrovolníky mohla zaměstnat. Třeba Svitlanu. „Dělá tady od PR a marketingu přes sociální sítě po organizování kurzů, kroužků i událostí,“ popisuje Lucie Beyerová.

V centru vznikl z někdejší autobusové čekárny klub Čekárna, který se plní pravidelným programem: pořádají se tu kurzy jógy, vaření, češtiny nebo dámský klub. V plánu pak je třeba i karate pro děti.

Svitlana Herdová do Česka přišla v srpnu, do Teplic o pár týdnů později. Lucii a její aktivity objevila na sociálních sítích, když hledala nábytek do pronajaté garsonky.

Lucie Beyerová a její centrum je pro ukrajinské uprchlíky velkou psychickou podporou. Jak mnozí říkají, bez této pomoci by se cítili ztracení.

Spustit audio

Související