Před rokem Maria utekla z válkou zasažené Ukrajiny do Čech. Pracuje tady jako zdravotní sestra

21. únor 2023 13:17

Tisíce lidí začalo utíkat loni na konci února do Čech před válkou, kterou rozpoutalo na Ukrajině Rusko. Byla mezi nimi se svými dětmi i Maria Kudla ze západní Ukrajiny. Doma pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici. Tady začala prodávat v obchodě, později si našla místo v Domově Alzheimer v Mostě. Jak sama říká, je ráda, že může pracovat v oboru, který vystudovala.

33letá Maria Kudla přijela do Česka se dvěma dětmi a manželem ze západní Ukrajiny – z Ivano Frankovska. Češtinu se učila intenzivně. „Zkoušela jsem různé kurzy češtiny na internetu, četla knihy, docházela do knihovny – dělala jsem všechno možné,“ shrnuje.

I když ze začátku česky vůbec neuměla, ihned si začala hledat práci: „Hledala jsem všude, i v Albertu jsem byla. Pak moje kamarádka zavolala paní vrchní, a tady mě díky bohu vzali, Přitom když jsem sem přišla, tak jsem česky ještě téměř vůbec nemluvila,“ popisuje Maria Kudla.

Domov Alzheimer si své zaměstnance z Ukrajiny pochvaluje

O práci s klienty trpící některou z forem demence v Domově Alzheimer Maria hodně stála. Chtěla se věnovat práci, kterou vykonávala doma. „Dělala jsem tam také zdravotní sestru – v nemocnici na anesteziologii,“ vysvětluje.

Vrchní sestra Jirka Machačová popisuje, co všechno má Maria v Domově Alzheimer na starosti: „Pracuje u nás jako praktická sestřička – má na starost péči o klienty. Zahrnuje to rozdávání léků, píchání injekcí, aplikování infuzí i dohlížení nad pomocným personálem. Je vidět, že má obrovský zájem o tu práci.“

Maria Kudla není jediná Ukrajinka v mosteckém Domově Alzheimer. Pracovní smlouvu na neurčito tady mají další – například uklízečky, kuchařky nebo pečovatelky. „Všichni ti zaměstnanci z Ukrajiny se nám velice povedli – jsou to fakt lidé, kteří chtějí pracovat a pracují velice dobře, s obrovským zájmem,“ uzavírá vrchní sestra Jitka Machačová.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související