Uprchla z Ukrajiny, teď pracuje jako lékařka v ústecké nemocnici

19. únor 2023 10:43

Valeriia Voitenková se dostala do Čech začátkem března 2022. Je jednou z milionů lidí, kteří prchali před válkou na Ukrajině. Za několik dní uplyne rok, kdy do této země vpadlo Rusko.

„Ten první týden bylo hodně raket,“ vzpomíná Vojtenková na začátek invaze. „Nešlo spát, nebyly energie, topení, nic,“ vysvětluje, proč se rozhodla odejít do České republiky. Odcházela společně s tetou a jejími dětmi. Nakonec skončila i v Ústeckém kraji. Teď pracuje v ústecké Masarykově nemocnici. Původně se chtěla na Ukrajinu vrátit, nakonec se rozhodla zůstat v Čechách natrvalo.

Po příchodu potřebovala měsíc, aby si vyřídila takzvanou nostrifikaci, tedy uznání vzdělání a kvalifikace z vlasti. Po dalších asi čtyřech měsících našla i práci – první nemocnice, která ji pozvala na pohovor byla právě ústecká. Kolegové ji hodně volají, pokud v nemocnici potřebuje péči někdo z krajanů.

Pracuje na gynekologicko-porodnickém oddělení. „Už jsem tu byla u porodu nejméně deseti Ukrajinek, ty byly šťastné, že jsem měla zrovna službu,“ řekla.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Martina Klimeše v současné době pracuje v sedmi nemocnicích Krajské zdravotní 154 zaměstnanců z Ukrajiny. Jsou to lékaři, zdravotní sestry, sanitáři… Většina je ještě v průběhu aprobační zkoušky. To znamená, že než složí závěrečnou zkoušku, musí pracovat pod dohledem.

Spustit audio

Související