Děti v teplické škole čeká pololetní vysvědčení. Pro některé žáky z Ukrajiny to bude první české

25. leden 2023 08:51

Školy uzavírají pololetní klasifikaci, v úterý 31. ledna rozdají vysvědčení. Pro některé ukrajinské školáky to bude vůbec první souhrnné hodnocení v české škole. Kolem 45 dětí válečných uprchlíků chodí třeba do Základní školy Koperníkova v Teplicích.

Například Maria nastoupila v září do páté třídy. Ve volném čase se věnuje gymnastice. A co ji v české škole překvapilo? „Máme tady vlastivědu a geometrii,“ odpovídá.

Právě geometrie je prý oříškem pro dalšího z ukrajinských žáků, Andreje. „Český jazyk mi jde tak na půl, matematika mi také jde, jen geometrie mi dělá trochu problém,“ svěřuje se.

Maria i Andrej kromě českého vyučování zvládají také online výuku v ukrajinské škole. Deváťák Kristián se zaměřil jen na českou školu, je tady od loňského března, a teď se chystá na středoškolské studium. „V češtině, fyzice a chemii jsem měl trochu problém, ale už je to lepší. Nejvíc mě baví matematika a angličtina,“ shrnuje.

Výchovná poradkyně školy a češtinářka Petra Hájková přikyvuje. Při pravidelných hodinách češtiny pro cizince ukrajinské děti dobře pozná.

Na vysvědčení základní školy Koperníkova budou známky. A podle ředitelky Gabriely Křížkové je dostanou i ukrajinští školáci.

„My je hodnotíme podle toho individuálního dosaženého pokroku. Respektujeme to, že je pro ně čeština cizí jazyk. Ano, dostanou známky – jsou hodnoceni stejně jako české děti,“ shrnuje ředitelka.

Spustit audio

Související