Do teplických škol přichází přes 300 nových žáků z Ukrajiny – mezi nimi i děti ze Záporoží

1. září 2022 13:14

Na základní školy v Teplicích by mělo začít chodit 309 nových žáků z Ukrajiny. Na základní školu Buzulucká se ráno s rodiči vydali i prvňačka Anhelina, osmiletý Míša a dvanáctiletá Aňa ze Záporoží.

Maminka Marina přiznává, že jsou všichni rozrušení ze všeho nového, co je ve škole čeká a doufá, že si tam děti brzy najdou kamarády. Trochu česky se naučily o prázdninách v adaptačních kurzech.

Do školy jde i tatínek. „Ano – vypravit děti do školy a za pět dní se vrátím pracovat na Ukrajinu. Pak možná přijedu na zimu – na dva až tři měsíce,“ vysvětluje.

Dívky jsou cestou do školy zamlklé, jen jejich bratr se snaží vést hovor. Malá Anhelina ožila ve chvíli, kdy potkává svého kamaráda. Oba jsou ze stejného města, ze Záporoží, ale poznali se až v Teplicích.

Po chvíli hledání našla Marina třídy starších dětí – podivovala se přitom nad rozlehlostí jednopatrové školy. Také se jí líbí, že má škola oplocenou zahradu se hřištěm, kam nemůže sem přijít nikdo cizí – na Ukrajině bývají u škol jen otevřená hřiště.

Anhelininou učitelkou je Kamila Boušová. Ta bude kromě ní učit i další dvě ukrajinské děti. „Děti začínají písmenky a prvními jednoduchými slovy, která se budou učit od začátku, společně s tou živou abecedou, takže se určitě nějak domluvíme,“ popisuje s úsměvem.

Spustit audio

Související