Školáci z Nativity pomohli skladu potravin pro potřebné v Děčíně. Příště už snad pomůže celorepubliková sbírka

13. říjen 2022 09:25

Za čtyři měsíce fungování pomohl sklad potravinové pomoci v Děčíně už více než stovce rodin. Nachází se ve Sládkově ulici u základní školy. V regálech jedné místnosti jsou většinou trvanlivé potraviny, drogerie a dětská výživa. Zatím byla výdejna pomoci spíše poloprázdná. Teď ji ale zaplnili potřebnými věcmi žáci Základní školy Nativity z Děčína, kteří pro ni uspořádali potravinovou sbírku.

„Je to jen jedna malá místnost – zatím to stačí. Oni nás moc nezaváží,“ konstatuje konzultantka Petra Hamerská z Městských služeb v Děčíně a pokračuje: „Teď je tady toho víc, protože byla sbírka Nativity. Máme tu luštěniny, těstoviny, rýži, dětskou umělou výživu, plíny – po tom je velká poptávka. Našich služeb využívá 138 dospělých a 180 dětí – celkem 105 rodin.“

Zájem po potravinovou pomoc narůstá kvůli vysokým cenám energií a nákladům na živobytí. „Každý týden přibývají další a další,“ potvrzuje Hamerská.

Naplnit regály skladu ale není poslední dobou jednoduché. „Ta potravinová pomoc sponzorů a lidí se poslední dobou trochu omezila. Lidé dávají potraviny prioritně na pomoc Ukrajině – to se promítlo i v celkových zásobách v Česku,“ konstatuje vedoucí střediska městských služeb Jaroslav Horák.

Pomohli školáci z Nativity

Město je tak rádo za aktivitu, kterou projevila Křesťanská základní škola Nativity.

„My se vždycky v těch dětech snažíme vytvořit pocit sounáležitosti – že mají doma teplo a teplé jídlo, a že to není úplně samozřejmost,“ vysvětluje Petra Bumbová, vedoucí tamního školního klubu a dodává: „Přes týden jsme udělali potravinovou sbírku, nashromáždili jsme potravin velké množství – myslím si, že takových 10 až 15 beden plných jídla pro děti i pro rodiny.“

V listopadu už by mohla regály výdejny zaplnit sbírka celorepubliková.

„Tím, že jsme podepsali smlouvu s centrální potravinovou bankou, tak si můžeme domluvit určitý řetězec, který přímo zazásobí ten náš sklad,“ vysvětluje náměstkyně primátora Anna Lehká z Volby pro Děčín.

Zájemci o potravinovou pomoc se musí obrátit na sociální odbor – tam jim přidělí unikátní kód, na který mohou potravinovou pomoc čerpat.

Spustit audio

Související