Tyrolské špekové knedlíky se zelím
Nebojte se, nemusíte mít špek zrovna z Tyrolska! Dobrý je i ten náš, domácí.
Ingredience
- 6-7 rohlíků
- 150 g špeku nebo anglické slaniny
- 3 lžíce hrubé mouky
- 3 vejce
- 1/8 l mléka
- sůl
- pažitka
- petrželka
- asi půl kg kysaného zelí, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, event. trošku cukru
Postup:
- Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky, špek také, a na rozpečeném špeku pak osmahneme nakrájené rohlíky.
- Přidáme pažitku a petrželku, v osoleném mléce rozkvedláme vajíčka, zalijeme tím rohlíky, přidáme mouku a rukou dobře propracujeme. Necháme čtvrt hodiny odležet.
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji a do vroucí pak vložíme knedlíky. Vytvoříme je v dlaních – kuličky velké asi jako pingpongový míček a hodně stiskneme, aby byly kompaktní. Vaří se asi 7 minut, jeden rozkrojíme na zkoušku.
- Kysané zelí krátce povaříme a slijeme. Chuť můžeme vyladit špetkou cukru.
- Na másle osmahneme půl nakrájené cibule a společně s druhou půlkou nakrájené syrové cibule vmícháme do zelí.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.