Tyrolské špekové knedlíky se zelím

Nebojte se, nemusíte mít špek zrovna z Tyrolska! Dobrý je i ten náš, domácí.

Ingredience
  • 6-7 rohlíků
  • 150 g špeku nebo anglické slaniny
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1/8 l mléka
  • sůl
  • pažitka
  • petrželka
  • asi půl kg kysaného zelí, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, event. trošku cukru

Postup:

  1. Den staré rohlíky nakrájíme na kostičky, špek také, a na rozpečeném špeku pak osmahneme nakrájené rohlíky.
  2. Přidáme pažitku a petrželku, v osoleném mléce rozkvedláme vajíčka, zalijeme tím rohlíky, přidáme mouku a rukou dobře propracujeme. Necháme čtvrt hodiny odležet.
  3. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji a do vroucí pak vložíme knedlíky. Vytvoříme je v dlaních – kuličky velké asi jako pingpongový míček a hodně stiskneme, aby byly kompaktní. Vaří se asi 7 minut, jeden rozkrojíme na zkoušku.
  4. Kysané zelí krátce povaříme a slijeme. Chuť můžeme vyladit špetkou cukru.
  5. Na másle osmahneme půl nakrájené cibule a společně s druhou půlkou nakrájené syrové cibule vmícháme do zelí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.