Plněné knedlíky se zelím

Nejlepší jsou s uzeným masem, ale poslouží i kousek uzeniny.

Suroviny:

700 g brambor, ideálně typ C – moučné

200 g hrubé mouky, případně 1 lžíce škrobu

1 vejce

sůl

asi 400 g uzeného masa

sáček kysaného zelí

3 cibule

sádlo

Postup:

  1. Maso buď umeleme, nebo drobně nakrájíme nebo nakrájíme na pravidelné kostky.
  2. Dáme vařit osolenou vodu, bramborové těsto by nemělo stát, řídne.
  3. Studené (nejlépe den předem vařené) brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, přidáme škrob pro lepší soudržnost těsta, dále vejce a sůl a zpracujeme hladké těsto.
  4. Z těsta odebíráme stejně velké kousky a balíme do nich náplň. Někdo uzené mleté maso ještě osmahne na troše sádla s cibulkou, to se pak musí nechat zchladnout. V případě nouze poslouží jako náplň i kousek párku nebo jiné uzeniny.
  5. Zabalené knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 10-12 minut – jeden si vylovíme a rozkrojíme na zkoušku, je-li už těsto provařené.
  6. Dvě nakrájené cibule osmahneme do zlatova na sádle.
  7. Další cibuli nakrájíme a osmahneme také na sádle, na to dáme kysané zelí a krátce podusíme. Na talíři knedlíky a zelí doplníme osmaženou cibulí.

Mohlo by vás zajímat