Plněné knedlíky se špenátem
Nic nového pod sluncem, ale přesto chutnají.
Suroviny:
800 g brambor, nejraději moučných typ C
200 g hrubé mouky
80-100 g dětské krupičky
1 vejce
sůl
1 lžička bramborového škrobu
náplň: vařené uzené maso, šunka nebo jiná uzenina podle chuti – asi 250-300 g
špenát - postup podle návodu
1 velká cibule, sádlo nebo jiný tuk
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem, aby dokonale vystydly. Těsto z teplých brambor rychle řídne.
- Dáme do většího hrnce vařit vodu a osolíme ji. Zcela vychladlé brambory oloupeme, na slzičkovém struhadle nastrouháme do mísy a posypeme moukou a krupičkou, osolíme, prohodíme a pak ještě přidáme vejce a zpracujeme v hladké těsto.
- Z těsta odebíráme stejně velké kousky a balíme do nich drobně nakrájené maso nebo uzeninu. Do vařící osolené vody zavaříme 1 lžičku škrobu rozmíchaného v troše studené vody, a jakmile voda začne znovu vřít, vložíme knedlíky a lehce je vařečkou odlepíme ode dna.
- Vaříme asi 12 minut, jeden knedlík rozkrojíme na zkoušku, je-li už provařený.
- Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, špenát připravíme podle návodu.
- Na talíř narovnáme knedlíky, přelijeme osmaženou cibulí a přidáme špenát.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka