Plněné knedlíky se špenátem

Nic nového pod sluncem, ale přesto chutnají.

Suroviny:

800 g brambor, nejraději moučných typ C

200 g hrubé mouky

80-100 g dětské krupičky

1 vejce

sůl

1 lžička bramborového škrobu

náplň: vařené uzené maso, šunka nebo jiná uzenina podle chuti – asi 250-300 g

špenát  -  postup podle návodu

1 velká cibule, sádlo nebo jiný tuk  

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem, aby dokonale vystydly. Těsto z teplých brambor rychle řídne.
  2. Dáme do většího hrnce vařit vodu a osolíme ji. Zcela vychladlé brambory oloupeme, na slzičkovém struhadle nastrouháme do mísy a posypeme moukou a krupičkou, osolíme, prohodíme a pak ještě přidáme vejce a zpracujeme v hladké těsto.
  3. Z těsta odebíráme stejně velké kousky a balíme do nich drobně nakrájené maso nebo uzeninu. Do vařící osolené vody zavaříme 1 lžičku škrobu rozmíchaného v troše studené vody, a jakmile voda začne znovu vřít, vložíme knedlíky a lehce je vařečkou odlepíme ode dna.
  4. Vaříme asi 12 minut, jeden knedlík rozkrojíme na zkoušku, je-li už provařený.
  5. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, špenát připravíme podle návodu.
  6. Na talíř narovnáme knedlíky, přelijeme osmaženou cibulí a přidáme špenát.

Související